18. dubna 2020

Jarní vzpomínka - 75. výročí osvobození

Jarní vzpomínkou 18. dubna 2020 v dopoledních hodinách skupinka 3 osob, předseda a jeden člen OV KSČM Zlín s předsedou Česko-Ruské společnosti, uctila památku obětí fašistického běsnění ke konci 2. světové války na Valašsku. Zastavili jsme se nejprve u památníku na Ploštině, kde byla obec vypálena 19. dubna 1945. Potom jsme navštívili místo posledního odpočinku obětí na hřbitově v Újezdě u Valašských Klobouk. Vše bylo zakončeno u památníku obětem fašistického řádění v obci Prlov.

Všude byly položeny kytice rudých karafiátů.

OV KSČM Zlín chystal důstojnější vzpomínkové akce, ale v době, kdy nyní probíhá pandemie a je vyhlášen nouzový stav, museli jsme všechno k tomu přizpůsobit. OV KSČM Zlín nikdy nezapomene uctít památku hrdinů a obětí 2. světové války.

Je velmi podlé, že v dnešní době se najdou lidé, kteří jsou ochotni místo vděku za osvobození překrucovat dějiny a ničit památníky, jak se stalo na Praze 6, kde byl odstraněn památník maršála Rudé armády Koněva.

OV KSČM Zlín poslal na adresu Prahy 6 ostrý protest, ale zatím se odpovědi nedočkal.

Stanislav Remeš, předseda OV KSČM Zlín.

Snímky J. Nesvadby

19. dubna 2020

Uplynulo již 75 let od vypálení obcí na Valašsku

Letos v sobotu 18. dubna, kvůli karanténním opatřením, si tyto smutné události jela za všechny připomenout jen malá tříčlenná delegace OV KSČM Zlín a Českoruské společnosti a Levicového klubu žen Amálie Randýskové. Na všech místech to je na  Ploštině, v Újezdě u Valašských Klobouk, kde jsou pohřbeny oběti ploštinské tragédie a v Prlově jsme zanechali kytice rudých karafiátů a vzdali úctu těm, kdo se stali obětmi fašistického řádění. Nikdy nezapomeneme uctít památku hrdinů a obětí 2. světové války. Je velmi podlé, že v dnešní době se najdou lidé, kteří jsou ochotni místo vděku za osvobození překrucovat dějiny a ničit památníky, jak se stalo na Praze 6, kde byl odstraněn památník maršála Koněva.

Byl námi poslán na adresu Prahy 6 Ostrý protest, na který dosud nikdo nereagoval!

Koncem března a dubna vzpomínají na Valalašsku řádění gestapa a trestných oddílů a SS a policie v souvislosti s rozvojem partyzánského a odbojového hnutí na jihovýchodní Moravě. Toto se aktivizovalo v souvislosti se vznikem Slovenského národního povstání a přechodem partyzánů poručíka Janko Ušiaka a Dajana Bajanoviče Murzina na podzim roku 1944 do prostor Beskyd...

Josef Nesvadba, Stanislav Remeš a Radomír Rafaja - členové delegace

Uplynulo již 75 let od vypálení obcí na Valašsku.PDF