Rychetský se dobývá k Zemanovi

ŠÉF ÚSTAVNÍHO SOUDU CHYSTÁ PERSONÁLNÍ ROŠÁDU. MŮŽE S NÍ NARAZIT. Mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským se schyluje ke střetu o obsazení nejvyšších míst na soudech. Rychetský chce s hlavou státu probrat změny v čele Nejvyššího správního soudu. Prezident, který jmenuje soudce a v minulosti bez výhrad akceptoval Rychetského personální návrhy, se ale zdráhá s šéfem Ústavního soudu sejít. Podle informací HN z několika důvěryhodných zdrojů v justici chce Rychetský navrhnout Zemanovi rošádu dvou uznávaných soudců. Josefa Baxu, který v září končí ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS), by rád přesunul k Ústavnímu soudu. Baxovi by měl místo uvolnit nynější ústavní soudce Vojtěch Šimíček, který by se podle Rychetského plánu naopak vrátil na své bývalé místo v NSS a stal se jeho předsedou. Rychetský potvrdil, že poslal před necelými dvěma týdny na Hrad dopis, v němž požádal Zemana o schůzku. V rozhovoru s HN popřel nedávné spekulace, že by na ní chtěl řešit svůj předčasný odchod z funkce. Naopak, v čele Ústavního soudu chce zůstat ještě aspoň dva roky a nevylučuje, že vydrží až do konce funkčního období v roce 2023. "V tuto chvíli se vůbec nezabývám tím, kdo zaujme moje místo po roce 2020, pokud v té době skutečně rezignuji," řekl Rychetský. S prezidentem chce naopak mluvit také o Nejvyšším správním soudu. "Uvidíme, jaká tam bude atmosféra. Zda nás (prezident) vůbec přijme, v jaké sestavě," uvedl Rychetský. "Dopis odešel v pátek 6. dubna. Zatím nepřišla žádná odpověď." Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že Hrad zatím termín pro schůzku nestanovil. Nebyl ale schopen odhadnout, kdy to udělá. Zeman už přitom potvrdil, že Rychetského přijme. "Já jsem zdvořilý člověk, takže pokud Pavel Rychetský požádá o přijetí, tak ho přijmu, ale samozřejmě o věcech, které jsou v mé pravomoci, si budu rozhodovat sám," řekl prezident minulý čtvrtek v TV Barrandov.